27. helmikuuta 2016

RASISMISTA

lito1

idkuva
Me and my love


Musta. Neekeri. 

Mitä näitä nyt on. Kuvottavaa.

En kirjoita tätä postausta sille, joka tunsi tarvetta tulla kertomaan minulle, kuinka seurustelen neekerin kanssa. En kirjoita tätä sinulle, joka ei uskonut isäni olevan ylpeä minusta, koska seurustelen NEEKERIN kanssa. 

Olet kuvottava.  

Tiedäthän, sanasi eivät mieltäni paina, sillä olen täysin tietoinen miltä kumppanini näyttää ja mikä on hänen taustansa. Tiedän myös sen, että isäni on minusta ylpeä. Niin ylpeä, että varmasti halkeaa kahtia. Rohkenen kuitenkin epäillä, että sinun isäsi ei ole sinusta ylpeä. Tai, jos on, tulee mieleeni sana kuvottavaa. Todella kuvottavaa. 


Kirjoitan tätä postausta yleisellä tasolla. Vaikka tällä viikolla tullut kommentti saikin mietityttämään, näin tänään kuitenkin vielä jotain sairaampaa. Siksi päätin kirjoittaa asiasta. 

Sinä valkoinen nainen ja mies, jotka seisoitte Stockmannin lasiovien edessä, toivottavasti luette tämän. 

Te täydellisen valkoiset nainen ja mies, varmasti Suomen kansalaiset katsoitte vierestä, kun tuore äiti lastenvaunujen kanssa kamppaili oven kanssa. Ette selkeästi kyenneet auttamaan äitiä, joka näytti hieman väsyneeltä. Kykenitte kuitenkin katsomaan kylmästi vieressä, kun tämä äiti piti ovea auki ja työnsi rattaita sisään. Kykenitte odottamaan, kunnes musta äiti sai oven auki ja lapsensa sisään. Ette myöskään halunneet auttaa häntä toisissa lasisissa ovissa vaan edelleen katsoitte vierestä. Myös oven lähellä ollut valkoinen mies katsoi halveksuvasti lasin läpi tätä mustaa äitiä, joka olisi kaivannut vain oven aukaisun. 

Olette kuvottavia. 


Olen pienestä asti ollut vahvasti rasismia vastaa. Mietinkin, että kuka ei olisi sitä vastaan. On tämä kuitenkin koskettanut minua paljon enemmän Liton tulta elämääni. Olen nähnyt maailman erilaisen ja ruman puolen. Olen nähnyt ihmisten katseet. Kuullut ihmisten ajatukset. Tuntenut heidän tuskansa. Tummien tuskan. 

Joka ikinen kerta, kun Lito kuulee rasistista kommenttia, hän ei enää reagoi mitenkään. Kysyinkin häneltä, miten et voi sanoa mitään? Eikö tuo loukkaa sinua? 

Liton vastaus oli siihen , " Olen niin tottunut tuohon". 

Niin tottunut tuohon? Miten kukaan tässä maailmassa voi tottua tuohon. Miten kukaan tässä maailmassa antaa itsensä tottua tuohon. Miten yhteiskunta antaa heidän tottua tuohon. 

Niin sairasta. 

Kaiken huippua tässä on se, että elämme vuotta 2016. Sellaista vuotta missä ollaan päästy todella pitkälle niin yhteiskunnassa, kun henkisessä minässä. Sellaista vuotta elämme, etten voisi kuvitellakaan tänä päivänä olevan rasismia. Tuollaista sanaa ei pitäisi edes olla olemassa. Miten ja miksi edelleen ihmiset pitävät tummaihoista erilaisena. Miten voi olla mahdollista, vaikka meillä tummilla, vaaleilla, latinoilla, kaakaonvärisillä,punatukkaisilla, niin vanhoilla, kun nuorillakin on kaksi kättä, kaksi jalkaa, suu, nenä ja yksi sydän. MITEN voimme pitää juuri tummia erilaisina. 

En ymmärrä. Enkä tule koskaan ymmärtämään. 

Ja jos joku kaunis päivä minulle käy mieletön onni, että saan lapsia. Tummia lapsia. Kenelläkään ei ole oikeutta kertoa heille mitä he ovat. On heidän oma tehtävänsä löytää itsensä. Ilman rasismia. 

Te lukijat ja ei lukijat. Te kuitenkin, ketkä tätä tekstiä lukevat, haluan sanoa teille, että kiitos. Kiitos, kun luitte tekstin. Kiitos kun käytitte aikaanne tämän tekstin lukemiseen. Toivottavasti herätti ajatuksia. 

Haluan vielä muistuttaa että, all colours are beautiful.


61 kommenttia:

 1. Missä postauksessa sulle tuli tollanen kommentti? Vai oletko jo poistanut tämän kommentin...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliseen postaukseen tuli. Kommentin poistin kyllä samantien! :)

   Poista
 2. Surullista, miten kaikilla ei oo kykyä nähdä erilaisuuden rikkautta... Tosi hieno ja paljon ajatuksia herättävä teksti Jutta! <3

  VastaaPoista
 3. Surullista varsinkin.
  Ei missään helvetin tapauksessa pitäisi tottua, tietysti helpottaa arkea olla loukkaantumatta jola kommentista, mutta että yhteiskunta pakottaa tottumaan halveksuntaan.
  Vihaan ihmisiä. Taas.
  Olkaa ylpeitä,rakkautta :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle kommentista! Lupaamme olla ylpeitä, kiitos <3

   Poista
 4. Haluan sanoa, että aika tekopyhää koko teksti. Tuo esimerkki oli aika huono, sillä tumman naisen paikalla olisi voinut olla myös ihan suomalainen nainen työntämässä rattaita. Ja pitikö sun kirjoittaa stockan edessä ihan vaan näyttääkseen kuinka stadilainen oot?
  hankkisit tumman miehen varmaan vaa sitä varten koska se on cool tällä hetkellä ja koska haluut jälleen kerran todistaa kuinka hyvä ihminen SÄ oot ja kuinka paskoja ovat kaikki muut sun ympärilläs. Nämä asiat jäivät rivien välistä päälimmäisenä mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan sanoa sinulle muutaman asian.
   Näin hetken päästä tilanteesta kuinka valkoinen nainen työnsi rattaita ja muutama mies heti ryntäsi avaamaan hänelle painavat lasiovet. Ja kyllä, halusin kirjoittaa Stockmannin edessä, jotta ihmiset tietävät, että tälläistä tapahtuu niin maalla, kun kaupungissakin. Sitäpaitsi jos kirjoitan Stockmannin edessä, olisin hyvin voinut olla Turun Stockalla taikka Itiksessä. Tuliko tämä kenties mieleen? Musta myös hiukan tuntuu, että just sulle on kumppanissa tärkeää hänen ULKONÄKÖ. Tottakai minua viehättää Litossa hänen tummuus verrattuna suomalaisiin miehiin ja hänen tausta, mutta se että se olisi syyni sille miksi hänen kanssaan haluan olla. Olet naurettava.
   Ja se ei tee musta coolia on mulla tumma poikaystävä tai ei. Jos mulla olisi valkoihoinen suomalainen poikaystävä, en usko että se alentais tai ylentäis mun pisteitä yhtään. Sillä ei yksinkertaisesti ole mitään väliä. Viimeiseksi haluan sanoa, että anteeksi jos tunsit huonommuundentunnetta lukiessani tekstiäni. Se ei ollut tarkoitus. Olemme kaikki yhtä arvokkaita tässä maailamssa. Siunausta.

   Poista
 5. Tosi asiallinen teksti, kiitos! Oon kyllä niin niin samaa mieltä sun kanssa joka kohdassa. Rasismi on kuvottavaa, sairasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Sitähän se just on. Tehdään maailmasta me yhdessä parempi <3

   Poista
 6. All colours are beautiful<3 Olen ylpeä susta. Ja onnea sinun ja Liton yhteiselle elämälle ;) Tiedän mistä kirjoitit. Olen kokenut tuon aivan saman exäni kautta. Tiedät kuka tämän tekstin takana on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle kommentista ja kiitos onnitteluista! Valitettavasti en arvaa kuka tekstin takana on. Toivottavasti se joskus selviää :)

   Poista
 7. Mun mielestä te olette mielettömän kaunis ja aidon näköinen pari. Ihailen sinua ja sun parisuhdetta. Voin samaistua jollain tasolla tunteisiisi rasistisista kommenteista sillä olen ollut perustamassa turvapaikanhakijoille hätämajoitusta ja nähnyt ja kuullut näitä kommentteja. Se on surullista kuinka kapeakatseisia ihmisiä todella täälläkin on. Turvapaikanhakijat ne joihin tutustuin ollessani punaisen ristin vapaaehtoisena olivat niin upeita ihmisiä eivätkä eronneet meistä muista millään tavalla kuin rankalla historiallaan ja todellisen avun tarpeella. Tsemppiä sulle, kyllä maailmasta joskus saadaan tasa-arvoinen kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi, kiitos! Mukavaa kuulla aitoja kommentteja<3 Hienoa työtä olet tehnyt. Jatka samaa linjaa. <3

   Poista
 8. Liton kommentti siitä, että on tottunut siihen jo niin on melkein kaikilla ketkä ovat kokeneet rasismia elämässään ikävä kyllä :/ Puhun omasta kokemuksista ja aina kun tullaan vastaan sanomaan rasistisia loukkauksia niin yritän välttää olla sanomatta takaisin mitään ja unohtaa asian, sillä se on jo melkein jokapäivistä enkä jaksa tuhlata positiivisuuttani ilkeisiin ihmisiin. Ootte liton kanssa yksi syy miksi jaksan uskoa, että jossain vaiheessa tästä maasta rasismi loppuisi kokonaan. Paljon rakkautta teille molemmille ja pysykää tollasina! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin surullista ja niin inhottavaa... Me jaksetaan Liton kanssa, ja hyvä, jos pystymme antamaan jollekin toivoa. Jaksamisia sinulle <3 Olet ajatuksissa!

   Poista
 9. Näytätte ihanalta yhdessä <3 Milloinhan mä saisin tutustua tähän herra Litoon?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anna!! <3 Saat tutustua häneen kyllä heti, kun tulet Helsinkiin <3

   Poista
 10. Mä haluan ottaa teistä kesällä jotkut ihanan herkät kuvat <3 <3 <3 Kiljuisin ideastani innostuneena ääneen mutta lapset nukkuu jo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sopii älyttömän hyvin!! <3 <3 <3

   Poista
 11. Mäkin olen miettinyt aina että miten suomessa ja tällä aikakaudella on vielä rasismia , uskon että en koskaan tule ymmärtämään sitä mitä joidenkin ihmisten mielessä liikkuu.... Ei ihonvärillä ole väliä vain sisimmällä .
  Sun kirjotukset täällä on tosi hyviä ja sun kuvat... ahh!<3 älyttömän hienoja kuvia! Vaikutat tosi fiksulta ja ihanalta !
  Kaikkea hyvää teille molemmille ja näytätte ihanalta parilta!
  P.S. Muistakaa että on enemmän ihmisiä rasismia vastaan kuin sen puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle paljon kommentista! Ihania kommentteja <3

   Poista
 12. Ei kenenkään pitäisi joutua tottumaan tuollaisiin kommentteihin. Ihan sama jos lasta haukuttaisiin joka päivä läskiksi/ tyhmäksi/ laiskaksi ym. Ei se oma itsetunto siitä ainakaan paranisi. Kiitos kun kirjoitit tämän ja jaan sen omalle seinällenikin.
  Mankka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta... Järkyttävää. Kiitos sulle paljon Mankka <3

   Poista
 13. miten rasistiset ihmiset edes kestää itseään, kun aivan viattomia ihmisiä solvaa ja haukkuu. Me suomalaiset on ylpeita just sun kaltaisista oikeudenmukaisista vahvoista ihmisistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt aivan samaa! Hyvä, jos pystyn edustamaan vahvaa suomalaista! :)

   Poista
 14. Tä maailma on niin kauhea. Olen useasti miettinyt tätä asiaa ja kauhulla ajatellut miten ihmiset voivat olla niin pinnallisia ja rasisteja. Ekaa kertaa kun näin snapchatissa sinun ja Liton yhdessä ajattelin onpas siinä komea/kaunis nuori mies. Asumme maalla ja täällä ksuhisteltiin, kun nuori nainen palasi kotipaikalle vastasyntyneen tumman lapsensa kanssa. En voi kun sääliä näitä ihmisiä ketkä näkivät asiassa jotain pahaa, kun minä näin vain kauniin pullean tyttö vauvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta Marika. Kiitos sulle kommentista <3

   Poista
 15. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka ajattelevat noin kapeakstseisesti!! Tsemppiä paljon ❤! Nauttikaa toisistanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmekä tule koskaan ymmärtämään. Kiitos sulle paljon, me nautitaan <3

   Poista
 16. Mahtava teksti! Olisipa kaikki ihmiset yhtä fiksuja kuin sinä... :)

  VastaaPoista
 17. aivan loistava ja asiallinen teksti 🙏

  VastaaPoista
 18. Ihana teksti! Terkut teille!<3

  VastaaPoista
 19. Mulla meni ihan kylmät väreet tätä lukiessa... Asiat on niin väärin. Joka kerta kun lukee/näkee/kuulee jotain tällaista, mulla kilahtaa niin hattuun. Erilaiset ja erinäköiset ihmiset aina ihonväreistä luonteenpiirteisiin on rikkaus, suuri rikkaus. Paljon jaksamista teille, ootte mahdottoman upeita!

  VastaaPoista
 20. Kiitos Veera kommentista ja upeista sanoista! <3

  VastaaPoista
 21. Olen seurannut blogiasi ja tullut siihen tulokseen että olet todella kaunis nuori nainen ulkopuolelta, mutta ennen kaikkea sisältä. Ihailtavaa rohkeutta ja mielipiteiden ja tärkeiden asioiden esillenostamista. jatka samaan malliin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sanattomaksi menin. Kiitos sun kauniista sanoista! Minä lupaan jatkaa <3

   Poista
 22. Tosi hyvä teksti!! terkkuja sulle ja Litolle<3

  VastaaPoista
 23. Täytyy myös muistaa, että kun menee Detroitiin tai vaikka Somaliaan niin saa pelätä henkensä edestä valkoisena. Että ei tää homma ole niin mustavalkosta. Myös "neekerit" syyllistyvät rasismiin samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä osittain olen sun kanssa samaa mieltä, mutta fakta on se, että valkoiset ei koskaan joudu kokemaan rasismia samalla tavalla, kuin tummemmat.

   Poista
 24. Hei! Rupesin miettimään että eiks lito oo jotenkin uskovainen? Haluisiks tehä jonkun postauksen siitä? Miten se vaikuttaa sun/hänen elämään, menemisiin, tekemisiin yms. Uskotko itse? Btw tosi asiallinen postaus! Hienoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, on kyllä! :) En tiedä saisinko siitä edes postausta aikaiseksi. Se ei vaikuta meidän elämään mitenkään hirveästi. Helppoa tästä tekee sen, että itsekin uskon vahvasti. Mutta tosiaan, ei näy arkielämässä niinkään uskovaisuus. :)

   Poista
 25. Agreed joka ikisessä asiassa, ihan sairasta. Tästä pitäis useemmin puhua 🙏🏻

  VastaaPoista
 26. Vitun neekerihuora. Sut ja Lito on ilmiannettu Soldiers of Odinille ja Vanhalle Liitolle. Teitä seurataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma kiroilevat ihmiset ovat puhetaidoiltaan lahjakkaampia. Tästä kommentista paistaa lievä tyhmyys läpi.
   ps. Muistathan vielä, että nimesi saan selville ;)

   Poista
 27. Hyvä että kirjoitit tästä sillä ihonväri on vain väri, se ei ole valinta vaan se on osa ihmistä :) Itse kun en ole tumma en voi ymmärtää miltä ihonvärin perusteella kohdistuva rasismi tuntuu. Mutta kielirasismia kohtaan lähes päivittäin. Olen suomenruotsalainen (tai usein käytän sanaa kaksikielinen sillä moni hyväksyy sen paremmin). Synnyin Kokkolassa jossa puhutaan jonkin verran ruotsia enkä onneksi siellä joutunut koskaan pelkäämään mikäli puhuin ruotsia kaduilla. 2008 muutin Helsinkiin ja täällä kaikki on toisin. Uhkailuja busseissa ja ratikoissa "hakataan tuo hurri" "jos et puhu suomea mä puukotan sua" "rikas pappa betalar lapsi". En ole koskaan tajunut miksi ruotsinkieltä vihataan niin paljon suomessa. Jos puhuisin tanskaa tai norjaa niin kaikki olisi hiljaa. Vihaan sitä tunnetta että puhutaan pakkoruotsista ja suomenruotsalaisia hyljeksitään. Ruotsi on mun äidinkieli enkä lopeta koskaan sen puhumista. Kiitos inspiroivasta postauksesta, pitääkin tehdä omista kokemuksista postaus sillä rasismi on jotain jonka olisi pitänyt kuolla sukupuuttoon jo aikoja sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kovasti kommentistasi. Ymmärrän sua aivan täysin. Kiitos, että luit postauksen. Olet ajatuksissa <3

   Poista
 28. The roughest road usually leads to the top. Lito on upee ihminen ja niin myös huomattavasti sinäkin. Nämä on niin kauheita asioita joita ei pitäisi edes olla. Jokainen ansaitsee elää elämänsä rauhassa, ilman ilkeilyä, kiusausta. "Oon tottunut" ja se kuinka joku sanoo, ettei välitä on huono merkki. Esim. masennusta sairavastava kätkevät noiden lauseiden taakse kivun uskottelemalla itselleen ettei satu vaikka sattuisi. Arvethan siitä jää. Fanitan Litoo ja pikkuhiljaa sinuakin. Kaksi upeaa ihmistä yhdessä. Olkoon isä teidän kanssanne. Toivottavasti ihmisiin alkaisi jostakin valumaan järkeä. Rakkautta teille paljon💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle Jenna kauniista kommentista <3 Siunausta sulle <3

   Poista
 29. Rasismi oon kyllä yhtälailla ongelma Suomessa, kuin muuallakin. Itse seurustelen Romanialaisen kanssa ja kummityttöni on puoliksi tummaihoinen ja en onneksi ole kuullut, että avopuolisooni olisi kohdistunut muuta rasismia, kuin vain työpaikalla sanatonta ja ns. huomaamatonta. Mutta toki veikkaan, ettei hän minulle kertoisikaan jos olisi kokenut jotain.
  Kuitenkin sain kavereilta ja sisaruksilta aluksi pitkiä, merkityksellisiä katseita, koska heille ensimmäinen mielikuva romanialaisesta, on romanit. Perheeni ei halunnut myöskään hänen erottuvan muista, kun vierailemme kotikaupungissani, koska hänet saatettaisiin sekoittaa uusiin pakolaisiin ja kaupunkilaisilla oli hyvin puolittaiset mielipiteet uudesta turvatalosta.
  Kuitenkin, haluan ja pyrin siihen, että saan kummityttöni elämän turvattua suht paljon siihen, ettei hänen itsetuntonsa kolhiintuisi, kun Suomessa edelleen vallitsee suuresti rasismi.

  Toivottavasti tulevien sukupolvien kautta rasismi saataisiin vähenemään, ellei kokonaan loppumaan. Aina voi unelmoida. Toivon onnea ja iloa kuitenkin teille molemmille tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa, kun jaoit tarinasi kanssani ja monen muunkin. Pystyn hyvin samaistumaan tilanteeseesi. Unelmoidaan paremmasta huomisesta ja siitä, että joku kaunis päivä maapallollamme vallitsisi suuri rakkaus kaikkia meitä ihmisiä kohtaan. <3 Kiitos sulle vielä!

   Poista
 30. Wau, ihan mahtava teksti !! oot kyllä niin oikessa tässä asiassa !

  VastaaPoista
 31. Näin tummaihoisena miehenä haluaisin sanoa muutaman sanan tähän asiaan liittyen. Olen keksinyt keinon mimimoida rasistiset kohtaamiset. Kaikki perustuu rasistien, epäilyttävien tyyppien ja elämänkoululaisten totaaliseen välttelyyn ja heistä eristäytymiseen. Ohjeet ja taktiikat:1) kun kävelet ulkona, pyri aina pitämään mahdollisimman matalaa profiilia. 2) Välttele suomalaisia naisia. Jos liikut suomalaisen naisen kanssa, olet vaarassa joutua elämänkoululaisen ininän kohteeksi. 3) Älä koskaan istu valkoisen naisen viereen julkisissa kulkuvälineissä. 4) Välttele katsekontaktia. 5) Älä koskaan puhu kovaa. 6) Parisuhde suomalaisen kanssa on itsemurha, ei naisen vaan yllä mainittujen elukoiden takia. 7)Älä koskaan liiku isossa joukossa, se on vaarallista. 8) Muista aina pitää matala profiili. 9) Jos rasisti inisee sinulle, soita poliisit paikalle heti. Älä sano sanaakaan rasistille. Lista on pitkä.

  VastaaPoista